Bazální stimulace u pacienta v dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči - Pařízková, Alena (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá tématem bazální stimulace u pacienta v dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči. Práce se skládá ze dvou částí část teoretická a část praktická. V teoretické části práce je popsán koncept bazální stimulace, jeho vznik, historie a technická východiska konceptu. Další část teorie tvoří vybrané prvky konceptu, kde jsou popsané jednotlivé typy stimulací. V druhé části teorie je popsáno kóma a vegetativní stav, jeho příčiny, diagnostika, následky, prognóza a časté problémy a komplikace u komatózních pacientů. Dále se zabývám ošetřovatelskou a lékařskou péčí o pacienty a jejich potřebami. Praktická část se věnuje praktickému využití bazální stimulace u pacientů v kómatu. Pro výzkum byli vybráni 4 pacienti s diagnózou vegetativní stav, a dále zkoumán vliv bazální stimulace a zpracován do kazuistik. Praktickým výstupem mé práce je vytvoření denního záznamu bazální stimulace u pacientů pro sledované oddělení.
Basal stimulation on patient in long-term intensive nursing care
Keywords: basal stimulation; vegetative state; coma; stimulation; bazální stimulace; vegetativní stav; kóma; stimulace