Možnosti hydrometalurgického zpracování použitých baterií - Kamenická, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je zaměřena na využití hydrometalurgických procesů pro zpracování použitých primárních alkalických a zinko-uhlíkových baterií a nikl-metal hydridových a nikl-kadmiových akumulátorů pro zpětné získávání kovů. Hydrometalurgické zpracování zahrnovalo loužení baterií a následnou separaci kovů. Separace kovů se týkala převážně železa, které bylo v roztocích po loužení baterií přítomno ve vysokých koncentracích. Byl testován nový postup odstranění železa extrakcí trioktylaminem naředěným tributylfosfátem. Složení vzniklých roztoků bylo analyzováno optickou emisní spektrometrií s buzením v indukčně vázaném plazmatu.
Possibilities of a hydrometallurgical processing of spent batteries
Keywords: hydrometalurgie; baterie; alkalické baterie; nikl-metalhydridové baterie; niklkadmiové baterie; loužení; separace kovů; extrakce železa; ICP OES; hydrometallurgy; batteries; alkaline batteries; nickel-metal hydride battery; nickel- -cadmium batteries; leaching; separation of metal; extraction of iron; ICP OES