GC-MS aduktů oxyethylenace alifatických alkoholů a produktů jejich degradace - Kostrubaničová, Eva (Univerzita Pardubice, 1995)
Bylo analyzováno devět homologických řad oxyethylenovaných alkoholů. Byly připraveny dvě řady derivátů, a to trimethylsilylderiváty a acetáty. Analýza byla provedena pomocí plynového chromatografu ve spojení s hmotnostním detektorem. Pomocí fragmentačního mechanismu byly identifikovány lineární i větvené ethoxylované alkoholy. Ze zjištěných retenčních časů byly vypočteny retenční poměry, které byly vyneseny do grafů.
Keywords: oxyethylované alkoholy; plynová chromatografie; fragmentace; biologická degradace; hmotnostní detekce