Pojem nekonečnosti v Koperníkově díle O obězích nebeských sfér - Mejsnarová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá pojmem nekonečnosti v díle Mikuláše Koperníka O Obězích nebeských sfér. Nejdříve představuje osobnost Mikuláše Koperníka a klíčové momenty z jeho života související s naším tématem. Poté nás seznamuje s Koperníkovými předchůdci a následně se věnuje Koperníkově práci a jeho myšlenkám. V této stěžejní části je představen pojem nekonečnosti v kontrastu s neomezeností a nesmírností či nezměrností. Předposlední část se zabývá dopadem Koperníkova myšlení na církevní učení a společnost a v závěru jsou uvedeni jeho nejdůležitější nástupci.
The Concept of the Infinity in the Work of Copernicus On the Revolutions of the Heavenly Spheres
Keywords: astronomie; Koperník, Mikuláš; nekonečnost; heliocentrismus; geocentrismus; astronomy; Copernicus, Nicolaus; infinity; heliocentrism; geocentrism