Koželužské organizace v Čechách do roku 1918 - Havlíčková, Michala (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá koželužským řemeslem, koželuhy a jejich organizacemi, do nichž se v průběhu let sdružovali. Obsahem je porovnání cechovní správy ve vybraných královských městech Chrudimi a Táboře a v poddanském městě Trhových Svinech. Dále se práce snaží postihnout přechod od cechovních zřízení k živnostenským společenstvům ve výše zmíněných lokalitách. Zaměřuje se zvláště na specifika, nedostatky či výjimečnosti jednotlivých organizací, způsoby hospodaření, ale i kvalitu či kvantitu členů.
Tannery organizations in Bohemia until 1918
Keywords: tanners; Tábor; Trhové Sviny; Corporations; Chrudim; The Trademen's association; koželuhové; cechy; živnostenská společenstva; Chrudim; Tábor; Trhové Sviny