Butanolýza řepkového oleje a separace reakční směsi - Musil, Martin (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce je zaměřena na alkalicky katalyzovanou transesterifikaci dvou druhů řepkového oleje butanolem a srovnání katalyzátorů KOH a butoxidu draselného. Při butanolýze byla sledována a online zaznamenávána závislost specifické vodivosti a pH na čase a byla nalezena závislost mezi konverzí oleje a vodivostí reakční směsi. Dále byl porovnán vliv smíchání komponent naráz a postupného přidávání. Byl studován vliv nezávisle proměnných (přídavek vody, počáteční teplota separace, intenzita míchání a druh katalyzátoru) na průběh separace po transesterifikaci. Byly provedeny analýzy dostupnými metodami a výsledky kriticky zhodnoceny.
Butanolysis of rapeseed oil and separation of reaction mixture
Keywords: biodiesel; řepkový olej; butanol; transesterfikace; separace; butanolysis of rapeseed oil and separation of reaction mixture