Stabilita volných radikálů ve sterilizované oxycelulóze - Čapská, Nikola (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce pojednává o stabilitě volných radikálů ve sterilizované oxycelulóze. První část práce je věnována poznatkům o přírodních polymerech, jejich vlastnostech, izolaci a použití v průmyslu. Podstatná část je věnována celulóze a jejím derivátům se zaměřením na výrobu, vlastnosti a sterilizaci oxycelulózy. V druhé časti je uvedeno studium přítomnosti a stability volných radikálů vznikajících při sterilizaci oxycelulózy ϒ zářením. Jednotlivé vzorky byly vyhodnocovány EPR spektroskopií.
Stability of free radicals in sterilized oxycellulose
Keywords: biopolymery; celulóza; deriváty celulózy; oxycelulóza; volné radikály; EPR spektroskopie; biopolymers; cellulose; derivates of cellulose; oxycellulose; free radicals; EPR spectroscopy