D-π-A Chromofory s nelineárně optickými vlastnostmi - Cvejn, Daniel (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá designem, syntézou, charakterizací a fyzikálně-chemickými vlastnostmi push-pull chromoforů pro dvoufotonovou absorbci a interkalaci. Cílové chromofory byly připraveny s využitím moderních cross-coupling reakcí a jejich struktura a vlastnosti byly zkoumány pomocí NMR, HR-MALDI-MS, IČ spektroskopie, rentgenové analýzy, elektrochemie, UV/Vis absorpční/emisní spektroskopie, diferenční skenovací kalorimetrie, 2PA fluorescenční spektroskopií, generací druhé harmonické a DFT výpočty. Byly vyvozeny vztahy typu struktura-vlastnosti.
D-π-A Chromophores with nonlinear otical properties
Keywords: push-pull; trifenylamin; cross-coupling; nelineární optika; dvoufotonová absorbce; interkalace; triphenylamine; cross-coupling; nonlinear optics; two photon absorption; intercalation