Radionuklidy významné z hlediska radiační mimořádné události - Bacílková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou radionuklidů, které vznikají a mohou být uvolňovány do životního prostředí v důsledku radiační mimořádné události. Charakterizuje především radionuklidy významné z pohledu zdravotního rizika v případě vnitřní kontaminace osob. Dává ucelený přehled možných terapeutických přístupů vnitřní kontaminace se zaměřením na inovace v oblasti chelatačního léčiva Pruská modř. V praktické části se práce zabývá problematikou testování vnitřní kontaminace na zvířecím myším modelu. Standardizuje postupy aplikace radioaktivního cesia a detekce jeho aktivity in vivo prostřednictvím gama spektrometrie.
Radionuclides important from the point of view of the emergency radiation event
Keywords: radionuklidy; ionizující záření; radiační mimořádná událost; vnitřní kontaminace; radionuclides; ionizing radiation; radiation emergency; internal contamination