Možnosti elektrochemického stanovení vybraných biologicky aktivních látek v povrchových vodách - Ďuráčová, Miloslava (Univerzita Pardubice, 2014)
V posledních dvou desetiletích došlo k nárůstu koncentrace léčiv v životním prostředí. Je tedy nutné nalézat vhodné analytické metody pro jejich stanovení. Cílem této práce bylo využít elektroanalytických metod ke stanovení vybraných biologicky aktivních látek. V experimentální části diplomové práce bylo vybráno celkem jedenáct různých organických látek, u kterých lze předpokládat nálezy v povrchových vodách dle databáze AISLP. U látek bylo nejprve zjišťováno jejich elektrochemické chování pomocí metody cyklické voltametrie v Britton-Robinson pufru při různých hodnotách pH 2-12. Z celkového počtu byly vybrány tři látky poskytující výrazně oxidační nebo redukční signály a bylo pro ně optimalizováno stanovení metodou square wave voltametrie při vhodném pH. V průběhu měření bylo použito tříelektrodové zapojení, kde pracovní elektrodou byl zvolen skelný uhlík. Vzhledem k limitům detekce, kterých bylo dosaženo, byla metoda aplikována na jednu modelovou látku ? sulfamethoxazol.
Possibilities of electrochemical determination of selected biologically active compounds in surface water
Keywords: Biologicky aktivní látky; povrchové vody; square wave voltametrie; cyklická voltametrie; elektroda ze skelného uhlíku; sulfamethoxazol; bezafibrát; nikotin; Biologically active compounds; surface waters; square wave voltammetry; cyclic voltammetry; glassy carbon electrode; sulfamethoxazole; bezafibrate; nicotine