Vliv dopantů na pigmentově aplikační vlastnosti SrSnO3 - Dohnalová, Žaneta; Šnajdarová, Martina; Hroch, Jan (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce se zabývá syntézou a hodnocením pigmentově aplikačních vlastností perovskitových pigmentů, jejichž hostitelskou mřížku tvoří SrSnO3. Byla studována zejména možnost substituce iontů cíničitých ionty přechodných kovů (V5+, Mn4+, Fe3+) a ionty kovů vzácných zemin (Tb3+/4+, Ce3+/4+). Ionty kovů vzácných zemin byly vnášeny také na pozice Sr2+. Dále byla studována možnost isovalentní substituce iontů Co2+ na pozice iontů Sr2+. Hlavní pozornost byla zaměřena na změnu barevných parametrů připravených pigmentů a studium jejich fázové čistoty v souvislosti s dopanty a technologickým postupem syntézy. Bylo připraveno několik zcela nových barevných pigmentů, která poskytují černé, hnědé, červenofialové, žluté a zelené barevné odstíny. Jednofázové pigmenty byly získány substitucí Sn4+ iontů ionty přechodných kovů a ionty Tb4+.
The Effect of the Dopants on the Pigment Application Properties of SrSnO3
Keywords: perovskitové pigmenty; SrSnO3; barevné parametry; reakce v pevné fázi; Perovskite pigments; SrSnO3; color properties; solid state reaction