Způsob života Latinoameričanů v ČR - případová studie Pardubice - Vosáhlo, Michal (Univerzita Pardubice, 2009)
Úkolem bakalářské práce je zabývat se otázkou adaptace Latinoameričanů v evropském, popřípadě českém prostředí, ať už z pohledu jejich trvalého či pouze přechodného setrvání. V posledních dvou desítkách let po pádu předešlého režimu a uvolnění podnikání se český trh s velkou rychlostí nabídl hudebníkům a umělcům ze zámořské oblasti a snahou je zachytit stav imigrantské identity v cizím (českém) prostředí, jejich ekonomickou životaschopnost a případné podměty, které vedou nově příchozí opustit Českou republiku. Hlavním bodem je terénní výzkum, na kterém je práce částečně postavena. V úvodní kapitole rozebereme latinoamericko-španělsko-české vztahy od raných počátků až do současných významných politických problémů. Na dalších stranách rozvedeme akulturační problémy, "kulturní šok" a adaptaci "hispánské" kultury na českou, či české kultury na "hispánskou", zmíníme působení kubánských pracujících (v 80. letech 20. století), osud andských hudebníků, kteří k nám přicházejí za živobytím, a v neposlední řadě vymezení vlastní identity.
The way of life of the Latinos in the Czech Republic - case study place in Pardubice
Keywords: Latinos; Adaptation; Identity; habits; Andean musicians; nationalism; Latinoameričané; Adaptace; Identita; nacionalismus; zvyky; andští hudebníci