Genderové kvóty v podniku - Čapková, Terezie (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářskou práci tvoří výzkumný projekt zaměřený na problematiku genderových kvót v podnikové sféře, konkrétně na postoje žen působících ve vedoucích funkcích. Výzkum byl realizován formou polostrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření. Cílem práce bylo zmapovat názory žen s přímou zkušeností z vedení firem a širší veřejnosti na zavádění genderových kvót, vnímané přínosy i rizika, a zasadit jejich postoje do širšího kontextu firemního prostředí a osobních hodnot. Téma je uchopeno z různých perspektiv, přičemž každá respondentka nahlíží na kvóty optikou svých profesních zkušeností. Autorka se v teoretické části věnuje definici genderových kvót, rovnosti příležitostí a genderové nerovnosti na pracovišti. Součástí práce je také metodologické ukotvení výzkumných metod a reflexe jejich využití v praxi. Výsledky poukazují na komplexnost tématu a důležitost propojení systémových nástrojů s podporou otevřeného pracovního prostředí a rozvojem ženského potenciálu ve vedení.
Gender quotas in a company
Keywords: gender; kvóta; diskriminace; rovnost pohlaví; postavení žen; rozhovor; dotazníkové šetření; gender; quota; discrimination; gender equality; women's position; interview; questionnaire survey