Syntéza a vlastnosti 2-(2-alkylidenaminofenyl)-1H-imidazolů - Zelinka, Karel (Univerzita Pardubice, 2006)
Bylo syntetizováno osm iminů z 2-(2-aminofenyl)-1H-imidazolu a těchto karbonylových sloučenin: acetonu, acetofenonu, 4-methylacetonu, isobutyrolfenonu, butyrofenonu, isobutyl(methyl)ketonu, benzaldehydu a anisaldehydu. Na některých byly testovány různé způsoby redukce - zinkem v kyselém prostředí (kyselině chlorovodíkové nebo kyselině mravenčí), zinkem ve vodném roztoku hydroxidu sodného a tetrahydridoboritanem sodným.
Synthesis and properties of 2-(2-alkylidenaminophenyl)-1H-imidazoles
Keywords: imidazoly; iminy; aminy; redukce