Černý romantismus - Jambor, Michal (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem diplomní práce je analýza a interpretace černého romantismu v polském prostředí. Centrem pozornosti budou emblematická díla vybraných autorů literárních uskupení známých jako Ukrajinská škola (Antoni Malczewski, Seweryn Goszczyński) a Cyganeria Warszawska (Roman Zmorski). V první části představuji pojem romantismus spolu s jeho definicí, vývojem, hlavními představiteli a historickým kontextem, přičemž vymezím speciální prostor pro polské prostředí. Poté následuje kapitola popisující polský černý romantismus, kde využiji aktuálních vědeckých prácí převážně v polském jazyce a určím základní charakteristiku tohoto svébytného žánru, typizaci hrdiny, prostředí i vztahu autora k dílu, nevyjímaje ani informace o jeho vzniku a předchůdcích. V analytické části se zaměřím na rozbor ikonickývh černo-romantických děl na pozadí životních osudů autorů a literárních uskupení, v nichž byly psány. Zkoumám typickou silně pesimistickou atmosféru textů umístěnou v temném prostředí, dále prvky zla a metafyzična, většinově svázaných se slovanským folklorem nebo soudobými literárními, ideovými i filozofickými vlivy.
Dark Romanticism
Keywords: polská literatura; černý romantismus; Ukrajinská škola; Cyganeria Warszawska; Polish literature; Dark Romanticism; Ukrainian School; Warsaw Cyganeria