Hodnocení kvality lehčených odlitků ze slitin hliníku - Koutník, Ivo (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na studium vnitřní stavby lehčených odlitků z litých materiálů. Teoretická část je orientována na základní charakteristiku a využití odlitků kovových pěn v nejrůznějších odvětvích průmyslu. Předmětem vlastní experimentální práce je laboratorní hodnocení odlitků kovových pěn třech různých materiálů - hliníkové slitiny, cínového bronzu a šedé litiny. Hodnocení bylo zaměřeno na studium strukturní homogenity odlitků, především pod vlivem rozdílů tloušťky stěny. Metodicky se praktická část práce opírá o metalografické analýzy za podpory obrazové analýzy. Součástí práce bylo hodnocení případné chemické heterogenity studovaných variant provedení kovových pěn.
Evaluation of quality lightweight aluminium alloy castings
Keywords: kovové pěny; lehčené odlitky; gravitační lití kovových pěn; řízená pórovitost odlitků; metal foams; porous casting; gravity die casting metal foams; controlled porosity castings.