Osobní korespondence Margarity z Ditrichštejna s její dcerou Annou de Fonseca z let 1574 - 1583 - Marková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá studiem osobní korespondence mezi matkou a dcerou z rodiny vysoce postaveného šlechtického rodu Ditrichštejnů. V době, kdy dcera Anna působila u španělského královského dvora, posílala matce Margaritě do střední Evropy dopisy, ve kterých jí sdělovala informace ze života mladé dvorní dámy. Práce je rozdělena do tří celků. První kapitola se věnuje dějinám česko-španělských vztahů a jejich významu v 16. století. Druhá část přibližuje historii rodu Ditrichštejnů a rodinu Adama z Ditrichštejna, prvního pána na moravském Mikulově. Třetí kapitola rozebírá dopisy již zmíněné Anny z Ditrichštejna. Popisuje svět dvorních dam, jejich uspořádání či povinnosti. Všímá si výpovědních možností ženské korespondence v raném novověku, zkoumá strukturu dopisu a sděluje témata, o kterých dcera matce psala nejčastěji. Závěr práce zahrnuje i ukázku jednoho z dopisů. Součástí práce jsou seznam použitých pramenů a literatury i seznam příloh, které dokument obsahuje.
Private correspondence between Margarita of Dietrichstein and her daughter Anna de Fonseca from 1574 - 1583
Keywords: česko-španělské vztahy; Ditrichštejnové; Anna z Ditrichštejna; osobní korespondence; novověk; Šlechta; šlechtičny; dvorní dámy; Czech-Spanish relations; Ditrichštejns; Anna of Ditrichštejn; personal correspondence; modern age; Nobility; noblewomen; ladies of court