Reaktivita organických sloučenin obsahujících nitrilové skupiny s amidy nepřechodných kovů. - Brichová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium reaktivity nukleofilní adice Lappertova stannylenu [(TMS)2N]2Sn na polarizované násobné CN vazby benzonitrilu, 1,2-dikyanobenzenu, 1,3-dikyanobenzenu, 1,4-dikyanobenzenu a 1,3,5-trikyanobenzenu s následným přesmykem trimethylsilylové skupiny, v různých stechiometrických poměrech a za různých reakčních podmínek na lince vakuum-inert za vzniku nové skupiny N,N´-disubstituovaných amidinátů cínu. Rešeršní část obsahuje obecné seznámení s kyanidy a nitrily, jejich strukturami a vlastnostmi, přípravu amidinátů příslušného kovu pomocí amidínů, karbodiimidů a karbonitrilů. V případě sloučenin cínu s centrálním atomem v oxidačním stavu +II vznikají tzv. stannylenů. Monitorování reaktivity syntéz společně se strukturami a čistotou připravených produktů probíhalo pomocí multinukleární NMR spektroskopie pro spektra jader 1H, 13C a119Sn. V případě vhodných monokrystalů také pomocí XRD analýzy.
Reactivity of Organic Compounds Containing Nitrile Groups with Amides of Non-Transition Metals
Keywords: amidinát; amidín; Lappertův stannylen; nitril; biologická aktivita.; amidinate; amidine; Lappert's stannylene; nitrile; biological activity.