Antimikrobiální účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. - Šturmová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Teoretická část popisuje základní informace o bakteriálním rodu Arcobacter, jsou zde také uvedeny důležité přírodní antimikrobiální látky, jejich možné využití a samostatnou kapitolu tvoří jednotlivé druhy čajů, jejich rozdělení a základní vlastnosti. Nejdůležitější část je věnována testování antimikrobiálních účinků 7 různých čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Testování bylo provedeno s využitím kultivačních postupů pro zjišťování přežívání daných bakterií v čajových nálevech. Dále byla využita disková difúzní metoda pro zjišťování inhibičních účinků čajových extraktů a mikrodiluční metoda pro stanovení minimální inhibiční koncentrace.
Antimicrobial effects of tea infusions and extracts against Arcobacter spp.
Keywords: Arcobacter; čaj; čajový extrakt; čajový nálev; antimikrobiální účinky; disková difuzní metoda; mikrodiluční metoda; Arcobacter; tea; tea extract; tea infusion; antimicrobial effects; disk diffusion method; microdilution method