Šilha, DavidŠturmová, Michaela2018-06-142018-06-1420182018-05-03https://hdl.handle.net/10195/70746Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Teoretická část popisuje základní informace o bakteriálním rodu Arcobacter, jsou zde také uvedeny důležité přírodní antimikrobiální látky, jejich možné využití a samostatnou kapitolu tvoří jednotlivé druhy čajů, jejich rozdělení a základní vlastnosti. Nejdůležitější část je věnována testování antimikrobiálních účinků 7 různých čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Testování bylo provedeno s využitím kultivačních postupů pro zjišťování přežívání daných bakterií v čajových nálevech. Dále byla využita disková difúzní metoda pro zjišťování inhibičních účinků čajových extraktů a mikrodiluční metoda pro stanovení minimální inhibiční koncentrace.97 s.czebez omezeníArcobacterčajčajový extraktčajový nálevantimikrobiální účinkydisková difuzní metodamikrodiluční metodaArcobacterteatea extracttea infusionantimicrobial effectsdisk diffusion methodmicrodilution methodAntimikrobiální účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp.Antimicrobial effects of tea infusions and extracts against Arcobacter spp.diplomová práceD3924135585