Reflexe přírodních věd v české katolické teologii a filosofii na přelomu 19. a 20. století - Procházková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématem vztahu českých katolíků k moderním přírodním vědám na přelomu 19. a 20. století. V tomto období dochází k poklesu religiozity v české společnosti. Na základě zpracování problematiky se snažíme zjistit, jakou roli v postupujícím odnáboženšťování hrála právě věda. První polovina práce stručně charakterizuje postavení katolíků v českých zemích v klíčovém období a nastiňuje vztah české inteligence k vědě. Druhá část práce je složena z konkrétních příkladů sporů mezi katolickou věroukou a přírodními vědami.V závěru se snažíme dokázat, že se věda pod vlivem osobních preferencí aktérů sporu stala důležitým faktorem v ateizaci českých zemí.
Reflection of the Science in the Czech Catholic Theology and Philosophy at the turn of the 19th and the 20th centuries
Keywords: České země; 19. století; 20. století; katolická církev; teologie; věda; Přírodní vědy; sekularizace; Czech lands; 19th century; 20th century; Catholic Church; theology; science; secularization