Nenáboženská spiritualita jako téma na pomezí religionistiky a jiných humanitních oborů - Štampach, Ivan (My University, 2018)
V poslední době se v souvislosti se sporem o údajný konec sekularizace a nastávající resakralizaci společnosti uvádí, že se přinejmenším v západní (či euroatlantické) civilizaci tolik neobjevuje náboženství v podobě opuštěné v předchozích desetiletích. Sledujeme spíše vznik nebo rozvoj nových podob duchovního života. Pohledy filosofie, religionistiky, teologie, literatury, teorie a dějin umění, pedagogiky, sociologie, antropologie, psychologie a výtvarných umělců otevírají nové otázky. Dnešní bádání může jít do větších podrobností ovšem bude muset ohledně nenáboženské spirituality naslouchat humanitním oborům.
Non-Religious Spirituality as Theme on the Borders between Religious Studies and other Disciplines in Humanities
Keywords: Humanities; Non-Religious Spirituality; Secularization; Society