Testování antimikrobiálních účinků přírodních extraktů na vybrané zástupce rodu Arcobacter - Šubrtová, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce pojednává o poměrně nedávno objeveném rodu bakterií Arcobacter, o jeho historii, morfologii, kultivaci, onemocnění, která tato bakterie mohou způsobovat a také o možnostech prevence těchto onemocnění. Zejména se zaměřuje na testování antimikrobiálních účinků extraktů z vybraných přírodních produktů vůči této bakterii. V práci jsem testovala inhibiční efekt extraktu brusinky, hřebíčku, plodů a semínek vinné révy, semínek granátového jablka, zeleného, bílého a černého čaje, čaje Pu-Erh, zrnkové a rozpustné kávy. Jelikož se stále objevují nové rezistence různých bakterií k jednotlivým typům antibiotik, je nutné hledat i přírodní alternativy těchto antimikrobiálních léků. Po dalším testování by se některé látky mohly stát potenciálním prostředkem v "boji" s mikroorganismy nejen v potravinářském průmyslu.
Antimicrobial testing of natural extracts against selected bacteria of the genus Arcobacter
Keywords: Arcobacter; antimikrobiální aktivita; extrakt; brusinka; hřebíček; vinná réva; granátové jablko; čaj; káva; disková difuzní metoda; mikrodiluční metoda; Arcobacter; antimicrobial activity; extract; cranberries; clove; grape; pomegranate; tea; coffee; disk diffusion method; microdilution method