Experimentální metody stanovení parametrů výbušin pro validaci teoretických predikcí - Jirman, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem této práce je vybrat experimentální metody měření parametrů výbušin, použitelných pro kalibraci, nebo porovnání s hodnotami těchto parametrů vypočtenými termodynamickými výpočetními programy. Teoretická část obsahuje stručný popis detonace, vývoj modelů pro přiblížení jejího průběhu a jak jsou tyto modely používány pro predikce parametrů ve výpočetních programech. Dále jsou v teoretické části popsány různé metody měření různých parametrů výbušin.Experimentální část obsahuje popis přístrojů použitých k měření vybraných parametrů výbušin, dále popis experimentálních uspořádání těchto provedených metod a způsoby vyhodnocení naměřených výsledků. Ve výsledkové části jsou porovnány výsledky jednotlivých metod mezi sebou a s hodnotami vypočtenými programem EXPLO 5 (verze 6.0.4.). Také jsou diskutovány jednotlivé techniky vzhledem k opakovatelnosti výsledků a uživatelské náročnosti na provedení. Závěr shrnuje práci, splnění jejích cílů a diskuzi o budoucím pokračování výzkumu pro zjednodušení a zpříjemění vývoje a charakterizace nových výbušin.
Experimental methods of explosive parameter determination applicable for validation of theoretical predictions
Keywords: experimentální metody; detonační parametry; termodynamické výpočty; experimental methods; detonation parameters; thermodynamic calculations