Membránová mikrofiltrace s aditivy přírodních zeolitů - Ráčil, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce se zabývá studiem využití cross-flow mikrofiltrace s přídavkem zeolitů pro přípravu pitné a užitkové vody. V teoretické části je popsána struktura, chemické složení a iontově-výměnné vlastnosti zeolitů. Teoretická část dále obsahuje přehled membránových procesů se zaměřením na mikrofiltraci. Experomentální část je rozdělena na dvě části. První se zabývá nalezením vhodných hydrodynamických podmínek pro mikrofiltraci modelového systému na keramické trubkové membráně. Druhá část se zabývá stanovením iontově-výměnné kapacity přirodního zeolitu - klinoptilolitu pro ionty Ca2+. Bylo zjištěno, že mikrofiltraci s přídavkem přirodního zeolitu v nástřikovém proudu je možné využít při úpravě vody, při které může nahradit řadu standardních procesů.
membrane microfiltration with additives of natural zeolites
Keywords: úprava vody; cross-flow mikrofiltrace; keramické membrány; zeolity