Diskriminace žen na trhu práce - Friš, Josef (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této bakalářské práce je poukázat, že ženy pečující o malé dítě nebo ženy uvažující o založení rodiny patří mezi rizikové skupiny při hledání zaměstnání. Nejprve je v této práci definováno, co je nezaměstnanost, jaké jsou druhy, příčiny a důsledky nezaměstnanosti. Dále je vysvětleno, co je diskriminace a jaké jsou druhy diskriminace. V hlavní části práce jsem výzkumem pomocí dotazníkového šetření potvrdil, že ženy peþující o malé dítě nebo ženy, které předpokládají, že založí rodinu, patří mezi rizikové skupiny při hledání zaměstnání. Polovina žen, které dotazník vyplnila, uvedla, že se při ucházení o zaměstnání setkala s diskriminačním jednáním, a to převážně právě z důvodu péče o malé dítě nebo z důvodu plánování rodiny. V závěrečné části jsou nastíněny možné způsoby obrany proti diskriminačnímu jednání a způsoby, jak tomuto diskriminačnímu jednání předcházet.
Discrimination against women on the labour market
Keywords: nezaměstnanost; diskriminace; unemployment; discrimination