Interpretace Camusova Mýtu o Sisyfovi jako teologického spisu - Mokrý, Matěj (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá interpretací Camusova Mýtu o Sisyfovi. Dílo přitom vykládá jako teologický spis, respektive se věnuje jeho možným teologickým významům a argumentům. Při výkladu zmíněného díla se práce částečně opírá o komparaci Camusových postojů s postoji dalších existencialistů (např. Kierkegaard, Šestov a Jaspers), jež jsou líčeny i v samotném Mýtu, ale i mimo něj, a o Člověka revoltujícího. Práce zároveň nastiňuje problematické zasazení autora do filosofické tradice ateistického existencialismu.
Interpretation of Camus' Myth of Sisyphus as a theological tract
Keywords: svět; Bůh; člověk; absurdno; existencialismus; teologie; antiteismus; atheismus; world; God; man; absurd; existentialism; theology; antitheism; atheism