Domov jako proměnlivý a vyvíjející se koncept: Smyslové zkušenosti mezi Prahou a Oděsou - Fedoniuk, Alina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce zkoumá využití vizuální antropologie k dokumentaci zkušeností migrace a hledání domova prostřednictvím autoetnografického filmu. Zabývá se nejen studiem vizuální antropologie, ale také koncepty liminality, přechodnosti a smyslového vnímání domova v podmínkách nestability. Filmová část práce se zaměřuje na vizualizaci pocitu domova a jeho neustálé proměny prostřednictvím smyslové antropologie, zatímco textová část poskytuje teoretický a metodologický základ. Společně tyto části tvoří komplexní pohled na dynamiku domova v kontextu migrace a nejistoty.
Home as a Fluid and Evolving Concept: Sensory Experiences Between Prague and Odesa
Keywords: vizuální antropologie; smyslová antropologie; antropologie domova; autoetnografie; dwelling proces; liminalita; visual anthropology; sensory anthropology; anthropology of home; autoethnography; dwelling process; liminality