Problematika snižování obsahu AOX v průmyslových odpadních vodách z výroby pigmentů - Josková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
V předkládané práci jsou uvedeny teoretické a experimentální poznatky související s problematikou měření a eliminace znečištění technologických vod z výroby organických pigmentů ve společnosti Synthesia, a.s. organickými halogenovanými látkami (tzv. parametr AOX). V teoretické části je představena společnost Synthesia, a.s., resp. organické pigmenty vyráběné ve společnosti. Dále je vymezen pojem AOX a možnosti stanovení tohoto ukazatele znečištění. V další části jsou uvedeny metody vedoucí ke snížení směsného parametru AOX a především je věnována pozornost na různé mechanizmy adsorpce AOX na aktivní uhlí. V praktické části jsou uvedeny výsledky adsorpce AOX na vybraných vzorcích aktivního uhlí. Byl studován vztah mezi druhem sorbentu a podmínkami provedení (koncentrace sorbentu, čas, prostředí). Pro stanovení studovaného parametru AOX byly zvoleny komerčně dostupné kyvetové testy a normovaná metoda stanovení AOX v akreditované laboratoři. Obě uvedené metody byly v závěru práce kriticky porovnány.
Reduction of AOX issue in industrial waste waters from the pigments production
Keywords: adsorpce; aktivní uhlí; AOX; kyvetové testy; adsorption; activated carbon; cuvette tests