Výživa dětí od narození do předškolního věku a její vliv na zdraví - Čápová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na zásady vhodného stravování dětí od narození až do předškolního věku. Je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. Teoretická část poskytuje přehled jednotlivých potravin a živin, které jsou pro tuto věkovou skupinu nejvíce prospěšné z hlediska udržení si dlouhodobého zdraví. Nabízí základní shrnutí principu správného stravování a zaměřuje se na jeho problematiku, která je právě v dětském věku pro organismus významná. Poukazuje také na zdravotní rizika vyplývající z nedodržování vhodného stravování, které se mohou objevit už v dětském věku, či dospělosti. V průzkumné části jsou interpretovány výsledky dotazníkového šetření, které je zaměřeno na informovanost rodičů v oblasti výživy dětí.
Nutrition of children from their birth to their pre-school age and its impact on their health.
Keywords: výživa; stravování; děti; zdraví; nutrition; diet; children; health