Vliv výživy na kognitivní funkce u geriatrických pacientů - Houdková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2012)
Ve své diplomové práci, nazvané: "Vliv výživy na kognitivní funkce u geriatrických pacientů" se zabývám problematikou výživy v období stáří a zkoumám její vliv na poznávací funkce. Teoretické poznatky jsou zaměřeny především na oblast geriatrie, výživy a kognitivních funkcí. Teoretická část se zaměřuje na fyziologii výživy, nejčastější problémy ve výživě seniorů, hodnocení stavu výživy, aspekty nutriční podpory, přehled nejčastějších poruch kognitivních funkcí ve stáří, hodnocení poznávacích funkcí, kognitivní trénink a na vliv některých látek, které v přirozené stravě nebo v potravinových doplňcích mohou přispět k udržení kognitivních funkcí ve vyšším věku. Praktická část diplomové práce se zabývá hodnocením nutričního a kognitivního stavu u geriatrických pacientů v domově důchodců a v léčebně dlouhodobě nemocných pomocí standardizovaných, validizovaných testů Mini Nutrition Assessment (MNA) a Mini Mental-State Examination (MMSE). Cílem práce bylo zhodnotit vývoj stavu výživy a kognitivních funkcí u geriatrických pacientů v čase, a to vstupními testy na počátku sledování a po 6 měsících a celkově posoudit vliv výživy na poznávací funkce.
Influence of nutrition on cognitive function in geriatric patients
Keywords: výživa; stáří; kognitivní funkce; Mini Mental - State Examination; MMSE; Mini Nutritional Assessment; MNA; nutrition; old age; cognitive function