Parodie v české středověké literatuře - Veleva, Sevdalina (Univerzita Pardubice, 2017)
Disertační práce zkoumá parodii v satiře a světském dramatu ve 14. a na počátku 15. století. Hermeneutickým přístupem na základě intertextuálních vztahů je v textu zkoumána parodie ve středověkých skladbách Mastičkář, Podkoní a žák a Svár vody s vínem. Práce poukazuje na mechanizmus tvorby parodie na úrovni architextuality, paratextuality a intertextuality. Disertační práce sleduje také recepci vybraných děl dobovým čtenářem.
Parody in medieval Czech literature.
Keywords: středověká literatura; parodie; satira; 14. století; Čechy; Medieval literature; parody; satire; 14th century; Bohemia