Spolupráce podniku s jeho dodavateli a možnosti jejího rozvoje - Horák, Libor (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je věnována spolupráci podniku s jeho dodavateli. V teoretické části se zaobírá základními pojmy jako dodavatelský řetězec, dodavatelský systém, dodavatelská síť a distribuční síť. Dále je definována spolupráce v dodavatelském systému a její význam, identifikovány doporučené oblasti spolupráce a jednotlivé nástroje, pomocí kterých lze spolupráci prohlubovat. Je vymezena komunikace s dodavateli, která je brána jako základní předpoklad úspěšné spolupráce. Následně se práce zabývá aplikací modelu CPFR v oblasti nákupu pro usnadnění spolupráce v této oblasti, a to včetně výběru dodavatelů a důvody proč je tato problematika důležitá pro rozvoj vzájemných vztahů. Poté se zabývá oblastí marketingu, managementu kvality, environmentu a bezpečnosti. Nakonec se věnuje řízení vztahů s dodavateli ve strategické rovině a v rovině takticko-operativní. Na teoretickou část navazuje praktická část, která byla rozdělena na dvě části. Byl proveden kvalitativní výzkum u výrobce chemických produktů a kvantitativní výzkum u jeho dodavatelů. V kvalitativním výzkumu se zkoumaly oblasti spolupráce a nástroje v jednotlivých oblastech z pohledu výrobce a jeho záměry z hlediska budoucí spolupráce s dodavateli. V kvantitativním výzkumu se zkoumala důležitost společných aktivit dodavatele a odběratele při rozvoji vzájemného vztahu a záměry dodavatelů z hlediska budoucí spolupráce. Výsledky obou výzkumů byly následně porovnány, vyhodnoceny a byly vytvořeny návrhy na zlepšení vztahů s dodavateli daného podniku.
Company cooperation with suppliers and possibilities of its development
Keywords: dodavatelský řetězec; supply chain; dodavatelský systém; spolupráce; řízení vztahů s dodavateli; CPFR; komunikace; výzkum a vývoj; collaboration; supplier relationship management.; CPFR; communication; research and development