Zhodnocení aktivity Fe-FER v oxidativní dehydrogenaci ethanu - Botková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce zpracovává literární rešerši o současném stavu výzkumu oxidativní dehydrogenace ethanu v přítomnosti N2O jako oxidačního činidla. Zabývá se přípravou a charakterizací Fe-FER zeolitů a zaměřuje pozornost na studii aktivity připravených Fe-FER zeolitů v oxidativní dehydrogenaci ethanu v přítomnosti N2O za iso-konverzního provedení. Na základě zjištěných experimentálních dat vybraných aktivních katalyzátorů diskutuje vztah struktura/složení vs. aktivita/selektivita. V neposlední řadě srovnává a diskutujte aktivitu Fe-zeolitů s aktivitou Fe částic v jiných nosičích (alumina, mesoporézní materiály) v oxidativní dehydrogenaci ethanu.
Estimation of the activity of Fe-FER zeolites in oxidative dehydrogenation of ethane
Keywords: Oxidative dehydrogenation; ethane; nitrous oxide; iron; ferrierite; Oxidativní dehydrogenace; ethan; oxid dusný; železo; ferrierit; UV-VIS spektroskopie