Tarifní systém MHD v Hradci Králové - Zákora, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Předmětem diplomové práce je tarifní systém MHD ve městě Hradci Králové. V úvodní části je popsán provozovatel MHD, kterým je Dopravní podnik města Hradec Králové, a.s.. Je zde uvedena historie podniku, charakteristika jeho činností, organizační struktura podniku a perspektivy jeho dalšího rozvoje. Druhá, analytická část práce, je věnována obecné problematice tarifů, cenotvorby a cenové regulace v dopravě, i konkrétně tarifnímu systému MHD v Hradci Králové, jeho popisu a analýze. Třetí část práce obsahuje návrhy na řešení, jak zdokonalit tarifní systém v Hradci Králové a učinit ho přínosnějším jak pro samotný Dopravní podnik, tak pro cestující veřejnost. Čtvrtá část práce je vyhodnocovací. Jsou v ní posouzena navržená opatření a jejich dopady na tržby podniku, dále obsahuje zhodnocení výnosů, nákladů, návratnosti a přínosů pro podnik a pro cestující.
Tariff system of public city transport in Hradec Králové
Keywords: odbavovací systémy; dopravní podniky; městská hromadná doprava; tarify; cenotvorba