Stanovení vlivu konstrukčního uspořádání na ocelové konzole na únavovou životnost při cyklickém namáhání - Štech, Václav (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o únavové životnosti ocelových vzorků. V teoretické části je pojednáno o únavě materiálu, stádiích únavového procesu, únavových křivkách a jejich konstruování. Dále o podrobnostech navrhování zkušebních vzorků a jejich variantách, provádění výpočtů napětí ve vzorku s programem SCIA Engineer, složení zatěžovacího řetězce použitého při testech a o statické a dynamické zkoušce. V experimentální části jsou ověřovány únavové životnosti ocelových vzorků, stanoveny únavové křivky a jsou porovnány dosažené výsledky jednotlivých typů vzorků.
Determination of the influence of the structural design of the steel console on fatigue life under cyclic stress
Keywords: únavová životnost; únavová křivka; cyklické namáhání; fatigue life; fatigue curve; cyclic stress