HPLC analýza přírodních antioxidantů - Škeříková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá analýzou fenolických a flavonoidních látek a karotenoidů jako celku, od jejich extrakce ze vzorku až po detekci. Sledované látky byly extrahovány ze vzorků pomocí molekulově imprintovaných polymerů (MIP-SPE). Pro jejich analýzu byla použita jedno a dvou dimenzionální HPLC a chromatografie hydrofilních interakcí. Kromě klasických konvenčních kolon byly testovány i monolitické kapilární kolony. Látky byly detekovány UV-VIS detektorem a coulometrickým multielektrodovým detektorem CoulArray. Pro identifikaci neznámých látek byla také použita hmotnostní spektrometrie.
HPLC analyses of natural antioxidants
Keywords: přírodní antioxidanty; MIP-SPE; HPLC; CoulArray detektor; 2D-LC; kapilární kolony; HILIC; natural antioxidantes; MIP-SPE; HPLC; CoulArray detector; 2D-LC; capillary column; HILIC