Dětství jako sociální jev - Havlová, Vendula (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce odpovídá na otázku: jak vypadalo dětství ve dvacátém století a na počátku století jednadvacátém, a to prostřednictvím vybraných aspektů dětství (rodina, škola, práce, pohádky, hry). Na základě této rekonstrukce je dětství chápáno jako specifická část lidského života, která je závislá na historických, kulturních a politických podmínkách doby.
Childhood as a social phenomenom
Keywords: sociology; childhood; 20th-21th century; Family; sociologie; dětství; 20.-21. století; Rodina