Pyridin jako akceptorní jednotka v push-pull derivátech - Miklík, David (Univerzita Pardubice, 2015)
Byla provedena literární rešerše zaměřená na využití a přípravu push-pull chromoforů s pyridinem (pyridiniem) jako akceptorní jednotkou. Byla nalezena řada způsobů aplikace zmiňovaných sloučenin v oblasti materiálové chemie využívajících nejen jejich lineárních, ale i nelineárních optických vlastností. Nalezené přípravy těchto derivátů spočívají především v aplikaci moderních cross-couplingových reakcí (Sonogashirova, Suzukiho-Miyaurova, Heckova). S využitím těchto reakcí bylo připraveno celkem šest derivátů, které byly následně N-methylací převedeny na příslušné pyridinové soli. Celkem tak bylo připraveno dvanáct finálních push-pull sloučenin s rozdílnou délkou -systému a uspořádáním. Struktura a čistota sloučenin byly ověřeny pomocí TLC, bodů tání, HR-MALDI-MS, 1H- a 13C-NMR. Optické vlastnosti byly zkoumány pomocí UV-Vis spektrofotometrie. Elektronové a nelineárně optické vlastnosti cílových derivátů byly rovněž studovány semi-empirickými výpočetními metodami typu PM3 a PM7.
Pyridine as an acceptor unit in push-pull derivatives
Keywords: Push-pull; chromophore; pyridine; pyridinium; acceptor; intramolecular charge-transfer; nonlinear optics; chromofor; pyridin; pyridinium; akceptor; intramolekulární přenos náboje; nelineární optika