Vzdělávání vojenských zdravotnických profesionálů ozbrojených sil České republiky a ostatních členů V4. - Horová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na zmapování systému celoživotního vzdělávání zdravotnických profesionálů dotčených armád Visegrádské čtyřky, tj. České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. V teoretické části se práce zabývá uskupením V4, vzděláváním nelékařských zdravotnických pracovníků a popisem jednotlivých vojenských zdravotnických služeb uvedených armád. Průzkumná část je tvořena souhrnem výsledků získaných kvalitativním výzkumem, jehož cílem bylo popsat povinnosti vojenského zdravotníka, a to včetně plnění odborné zdravotnické praxe a celoživotního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Data byla sebrána z rozhovorů s respondenty a dostupnými dokumenty. Z průzkumu vyplynulo, že všichni oslovení vojenští zdravotníci se různými způsoby celoživotně vzdělávají napříč armádami V4, ale oblast plnění odborné praxe je pro některé pracovní pozice nedostatečná.
Education of Military Health Care Professionals of the Czech Armed Forces and others members of V4.
Keywords: Armáda České republiky; zdravotníci; celoživotní vzdělávání; Visegradská čtyřka; Slovensko; Polsko; Maďarsko; Army of the Czech Republic; paramedics; lifelong education; Visegrad Group; Slovakia; Poland; Hungary