Podnik v regionálním prostředí - behaviorální pohled - Přibylová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou chování podniku vůči jeho vnějšímu a vnitřnímu prostředí. V první části práce jsou definovány základní pojmy z oblasti podnikání, regionu, optimalizace a heuristických metod. Zvláštní pozornost je věnována malým a středním podnikům a vybraným teoretickým přístupům, týkající se problematiky podniku a jeho prostředí. Druhá část práce je zaměřena na konkrétní podnik v Pardubickém kraji. Pro přiblížení prostředí, ve kterém se tento podnik nachází je zde uvedena analýza Pardubického kraje a vnější a vnitřní prostředí podniku. V závěru práce je pomocí poměrového ukazatele stanoveno optimum dané společnosti a jsou zde uvedena některá doporučení pro eliminaci vzniklých odchylek od optima.
Company in the regional environment - behavioral approach
Keywords: prostředí podniků; regiony; malé a střední podniky; business environment; regions; small and medium-sized enterprises