Vliv iontového prostředí na mikrofiltraci disperzních systémů - Mikulášek, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce se zabývá studiem vlivu iontového prostředí na průběh mikrofiltrace modelových vodných disperzí oxidu titaničitého na trubkových keramických membránách. Výsledky experimentů ukazují, že při změně pH a iontové síly prostředí dochází ke změně potenciálu povrchu membrány i velikosti a potenciálu částic disperzního systému. Použití modelu pro předpověď ustálené hodnoty intenzity toku permeátu je vhodné pro neupravovanou disperzi bez přídavku elektrolytu.
The influence of ionic strength on mictofiltation of dispersed systems
Keywords: mikrofiltrace; zeta potenciál; velikost částic