Vliv počáteční imperfekce na stabilitu stěny automobilové cisterny - Voltr, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vlivu počáteční imperfekce na stabilitu stěny válcové automobilové cisterny. Pro vytvoření modelu vybrané části skořepiny a pro realizaci numerických analýz je použit počítačový program COSMOS/M [2], založený na metodě konečných prvků. Cílem práce je prokázání a posouzení vlivu konkrétní počáteční imperfekce na stabilitu stěny cisterny konkrétních rozměrů, jež povede k doporučení o dalších možnostech provozu cisterny.
The impact of initial imperfection on the stability of car cistern wall
Keywords: imperfekce; ztráta stability; válcová skořepina; buckling; osový tlak; ECCS; imperfection; loss of stability; cylindrical shell; axial pressure