České pohraničí: Interpretace historie v Teplicích nad Metují v kontextu utváření lokální identity. - Valchař, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se zabývá Kolektivní pamětí, interpretací historie, transgeneračním přenosem a tvorbou identity v kontextu města Teplic nad Metují. Autor se snaží dokázat transgenerační přenos mezi tehdejšími a současnými obyvateli a vlivu kolektivní paměti na tvorbě jejich identity.
Czech borderland: Interpretation of history in Teplice nad Metují in context of local identity formation.
Keywords: transgenerační přenos; identita; Teplice nad Metují; Halbwachs; transgenerational transmission; identity; Teplice nad Metují; Halbwachs