Epitopové mapování pomocí fágových peptidových knihoven - Ščudlová, Alena (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je věnována technikám mapování epitopů, tedy konkrétních oblastí antigenu, na které se váží specifické protilátky. Velmi užitečným nástrojem pro mapování epitopů protilátek jsou fágové peptidové knihovny zahrnující geneticky upravené bakteriofágy prezentující na svém povrchu miliony peptidů s randomizovanými sekvencemi. Protilátky jsou schopny z těchto knihoven vybrat peptidy odpovídající specifity s přijatelnou afinitou pro jejich paratopy. Identifikace a charakterizace epitopů je významná zejména pro různé diagnostické a terapeutické účely zahrnující výrobu vakcín.
Epitope mapping using Phage Display Libraries
Keywords: Epitopy; epitopové mapování; fágové peptidové knihovny; bakteriofág; Epitope; epitope mapping; phage peptide libraries; bacteriophage