Pozitivní diskriminace a její ospravedlnění - Forsterová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá otázkou ospravedlnění pozitivní diskriminace a její role v řešení sociálních nerovností. Analyzuje Rawlsovu teorii spravedlnosti a zkoumá její význam pro pozitivní diskriminaci, a to zejména v kontextu zajištění rovných příležitostí. Práce dále definuje pozitivní diskriminaci a zkoumá její zdůvodnění. Zaměřuje se především na argument diversity v pojetí Michaela Sandela a kompenzační argument v pojetí Iris Marion Young. Dále kriticky hodnotí meritokratický systém a představuje novou vizi pozitivní diskriminace v pojetí Elizabeth Anderson. Cílem práce je posoudit argumenty pro pozitivní diskriminaci a vyhodnotit, zda je pozitivní diskriminace ospravedlnitelná.
Justification of affirmative action
Keywords: pozitivní diskriminace; rovnost; rasa; gender; meritokracie; integrace; argument diverzity; kompenzační argument; affirmative action; equality; race; gender; meritocracy; integration; diversity argument; compensation