Sklolaminátové potrubí - vlastnosti a chemická odolnost - Votava, Milan (Univerzita Pardubice, 1999)
Byly provedeny zkoušky chemické odolnosti námi navržených kompozitních materiálů vůči několika druhům chemikálií. Kompozity ve tvaru trubek byly vyrobeny z nízkoviskózní pryskyřice Derakane 470-36 a různých typů skelných vláken. Odolnost námi navržených kompozitů byla porovnána s komerčně prodávanými kompozitními materiály pomocí mechanických a fyzikálních zkoušek. Výsledkem měření bylo zhodnocení změn vlastností použitých materiálů a jejich srovnání s vlastnostmi kompozitů, které nebyly vystaveny zkouškám.
Fibreglass reinforced pipes - properties and chemical resistance
Keywords: sklolaminátové kompozitní materiály; chemická odolnost; pryskyřice; skelná vlákna; mechanické zkoušky; fyzikální zkoušky