Nonverbální komunikace novorozenců na intermediární jednotce - Plesníková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá nonverbální komunikací novorozenců na intermediární jednotce. Teoretická část obsahuje poznatky z oblasti neonatologie a perinatologie, nedonošeného novorozence. Důležitá část se týká práce porodní asistentky na intermediární jednotce, navazováním vztahu mezi novorozencem a rodiči a vysvětlení základů v oblasti nonverbální komunikace nedonošených novorozenců. Průzkumná část je kvalitativní šetření pomocí polostrukturovaných rozhovorů. V rámci rozhovorů bylo zjišťováno, jak matky vnímají projevy nonverbální komunikace u svého novorozence, prostředí intermediární jednotky a práci zdravotníků na této jednotce.
Nonverbal communication of newborns in the special care baby unit
Keywords: dětská sestra; intermediární jednotka; nedonošený novorozenec; nonverbální komunikace; porodní asistentka; pediatric nurse; special care baby unit; premature newborns; nonverbal communication; midwife