Role sestry v prevenci kolorektálního karcinomu - Vetešníková, Petra (Univerzita Pardubice, 2022)
V bakalářské práci se zabývám vzděláním všeobecných sester v prevenci kolorektálního karcinomu, který je jedním z nejčastěji vyskytujících se nádorových onemocnění v České republice. Jde o práci teoreticko-průzkumnou. Teoretická část shrnuje poznatky z anatomie tlustého střeva, vlastního onemocnění a o diagnostických a léčebných postupech. Zaměřuji se především na rizikové faktory a metody primární, sekundární a terciární prevence. V průzkumné části jsem pomocí rozhovorů zjišťovala informovanost všeobecných sester v problematice rakoviny tlustého střeva a prevenci tohoto onemocnění. Bylo zjištěno, že všeobecná sestra má nepostradatelnou roli v prevenci pacientů ohledně kolorektálního karcinomu. Také je prostředníkem mezi pacientem a lékařem, dále pacienta vzdělává a pečuje o něj. Je důležitá pro chod oddělení.
The role of the nurse in the prevention of colorectal cancer
Keywords: kolorektální karcinom; okultní krvácení; prevence; screening; všeobecná sestra; colorectal cancer; occult bleeding; prevention; screening; general nurse