Edukace pacienta před a po totální endoprotéze kyčelního kloubu - Novotná, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce je zaměřena na problematiku edukace pacienta s totální endoprotézou kyčelního kloubu. Cílem práce je zjistit nedostatky v edukaci a vytvořit pracovní edukační sešit pro tyto pacienty. V první teoretické části se zabývám anatomií kyčelního kloubu, onemocněními, které vedou k operačnímu řešení právě totální endoprotézou, obecnými informacemi o totální endoprotéze, historií, analgetiky, rehabilitací, ošetřovatelskou péčí a edukací. Ve výzkumné části, která probíhala na ortopedickém oddělení v nemocnici okresního typu. S použitím dotazníkového šetření u pacientů před a po totální endoprotéze kyčelního kloubu, zjišťuji jejich informovanost a názor na to, jak byli pacienti edukováni před a po dobu hospitalizace. Na základě získaných informací byl vytvořen edukační materiál pro konkrétní skupinu pacientů a použit na jednom edukačním sezení.
Education of patient before and after total hip replacement
Keywords: edukace; kyčelní kloub; ošetřovatelská péče; rehabilitace; totální endoprotéza; education; hip joint; nursing care; rehabilitation; total joint replacement