Průzkum pergamenových rukopisů a tisků s poškozenou křídovou vrstvou ze sbírek Židovského muzea v Praze - Andrtová, Eva (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je zaměřena na co nejpřesnější popis a charakteristiku poškození pergamenových rukopisů a tisků s křídovou povrchovou úpravou nacházejících se ve sbírkách Židovského muzea v Praze. Jedná se o velice specifické a velmi poškozené objekty, pro jejichž zachování je klíčový důkladný fyzický i chemický průzkum. Součástí práce je také experimentální část, ve které jsou ověřovány a dále zkoumány zjištěné informace o charakteru a složení křídové vrstvy a možné důsledky jejího poškození. Závěr práce vše zhodnocuje a navrhuje různé možnosti stanovení adekvátního konzervátorského či restaurátorského zásahu.
The exploration of parchment manuscripts and printed books with damaged chalky layer from the collections of the Jewish Museum in Prague
Keywords: konzervace; restaurování; pergamen; křídová vrstva; křída; pojivo; fixace; rukopis; tisk; hebrejské rukopisy; hebrejské tisky; preservation; restoration; parchment; chalky layer; chalk; binder; fixation; manuscript; print; Hebrew manuscripts; Hebrew prints